Middeleeuwse geschiedenis Europa
Algemeen

Het einde van de Middeleeuwen in Europa: 14e en 15e eeuw

History of the Barbarians. Site gewijdt aan de geschiedenis van de Kelten, Germanen, Teutonen, Noren, Franken, Saksen, Visigothen, Ostrogothen en andere volkeren die door de romeinen onder de noemer ‘Barbaren’ werden geschaard. Het historische deel zit goed in elkaar en geeft info met behulp van teksten, illustraties, kaarten en bibliografie. De site heeft echter ook secties met fantasy art en computerspellen met barbaren in de hoofdrol.

Geschiedenis van de scheepvaart op de Rijn door Lucien Febvre

Medieval Calendar Calculator; berekening van data in de Middeleeuwen

Paul Theroff’s Online Gotha, veel stambomen van Europese heersers. Direct raadpleegbaar zijn stambomen van Europese vorstenhuizen en adelsgeslachten vanaf de Napoleontische tijd. Als zip-bestandjes zijn verder een groot aantal ‘complete’ stambomen te raadplegen. De site wordt regelmatig bijgewerkt.

The Labyrinth, uitgebreide gids voor Middeleeuwse geschiedenis

Duitsland

The German reigning houses. Titles, territories, regnal chronologies. Overzicht van de regeringsvormen van het Roomse Rijk (Holy Roman Empire) wat bestond vanaf de middeleeuwen tot 1806. Genealogieen, uitleg van overheidslichamen, bibliografie, historische kaarten en links.

Engeland

Alfred the Great

Angel-Saksisch Engeland

Angelcynn : Anglo-Saxon living history 400-900 AD. Over cultuur en maatschappeij van de Germaanse stammen die zich in Engeland vestigden na de 4e eeuw na Chr. The Angelcynn society richt zich op ‘living history’ en probeert het leven van deze stammen na te spelen. Met glossarium en korte biografieen van belangrijke figuren uit deze periode.

Beda Venerabilis
The Brut Chronicle; de eerste engelstalige kroniek en in de middeleeuwen de populairste geschiedenis van Engeland. De gehele kroniek is ingescand en kan op verschillende formaten worden bekeken.

Church and state. BBC site over de ontwikkeling van kerk en staat in Groot Brittannie. Gegroepeerd naar vier thema’s: Monarchs and Leaders, Nations, Church en Reformation and Documents. Veel afbeeldingen, essays, bibliografie, tijdbalken en links.

Crime and punishment van de middeleeuwen tot nu. Educatief programma van the Public Record Office. Met oude schriftfragmenten, beeldmateriaal etc.

De Joden in de Middeleeuwen. College-dictaat van dr. John Arnold over de Joden in de Middeleeuws Groot-Brittannie. Met bibliografie en links

De slag bij Hastings 1066

De zwarte dood

1066 archief

Edward the Confessor

Honderd-jarige oorlog (bron)

Gazetteer of markets en fairs in England and Wales tot 1516. Catalogus van middeleeuwse markten in Engeland en Wales. Per markt wordt beschreven hoe lang deze bestond, wie de markt organiseerde, hoe deze georganiseerd was etc. Gezocht kan worden op plaats, regio en namen van betrokkenen.

Monarchs of England: tijdbalk met alle koningen van Engeland en Groot Brittannie vanaf 802 tot nu. Van alle monarchen is een vrij uitgebreide biografie opgenomen. Met de mogelijkheid door te klikken naar relevante artikelen.

Overzicht Engelse middeleeuwen (na 1066)

Pestilence tyme: Engeland during the plague of 1348-1359, teksten door James L. Matterer. Met illustraties en bibliografie.

Rozenoorlogen (bron)

Frankrijk

Overzicht Franse Cultuur

The farmer-knights' history in the year one thousand : excavations on the site of Colletière. Rond het jaar 1010 werden drie nederzettingen gesticht aan het Paladrumeer door zgn. boerenridders. De nederzettingen werden na 30 jaar verlaten en overstroomden, waardoor zij zeer goed bewaard zijn gebleven. Vooral de nederzetting bij Charavines is uitgebreid onderzocht, waarover op deze website verslag wordt gedaan. Het meeste onderzoek werd gedaan m.b.v. onderwater-archeologie. O.a. zijn wapens, landbouwwerktuigen, gereedschappen en kookgerei, sieraden en muziekinstrumenten gevonden.

The age of King Charles V. Virtuele tentoontstelling van Le Département des Manuscrits at La Bibliothèque Nationale de France van ca. 1,000 verschillende afbeeldingen uit manuscripten die betrekking hebben op het bestuur en de tijd van Koning Karel V (1338-1380). Er kan gebladerd worden door manuscripten, maar er kan ook gezocht worden via trefworden of thema’s.

Verhalen van Jean Froissart (1337-1404), vertaald in het engels. Het werk van Froissart is een van de belangrijkste bronnen voor de eerste helft van de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Met thematische index en illustraties.

Ierland

Italië

Rusland

Schotland

Scandinavië

H-Skand: geschiedenis van Scandinavie: discussiegroepen, recensies en index van tijdschrift

Northern lights Over de geschiedenis van noordelijk Scandinavie, o.a. Hanze. Met tijdbalken, historische kaarten, veel info over ontdekkingsreizigers. Mooi beeldmateriaal van de Bering Straat, Lapland en Noordkaap.

Viking Heritage
site van gelijknamig tijdschrift met veel nieuws over opgravingen, links, museumdatabase, kaarten en afbeeldingen.

Vikings: the north atlantic saga. Virtuele tentoonstelling over Vikingen van het Smithsonian. Met archeologische vondsten, kaarten, video’s

Frojel: a viking harbour on Gotland. Over de opgravingen op Frojel. Heel veel info, o.a. artikel over gespen, handel, landschap etc. Met galerie van gevonden voorwerpen.