Nieuwste Geschiedenis - Verenigde Staten
Verenigde Staten - Links index (zeer uitvoerig)

20th century history. Amerikaanse internetgids voor de geschiedenis van de 20ste eeuw. Met tijdbalken, kaarten, links naar biografieen en artikelen over onderwerpen als de berlijnse muur, de tweede wereldoorlog, Stalin, Vietnam etc. etc.

American family immigration history center. Database van passagagierslijsten van de schepen die immigranten naar Ellis Island brachten tussen 1892 en 1924. Door te zoeken op voor- en achternaam kan info gevonden worden over de leeftijd bij aankomst en stad waar de immigrant vandaan kwam. Voor meer gedetailleerde info moet je jezelf registeren, wat overigens gratis is. Na registratie kan ook ingescand bronnenmateriaal bekeken worden.

Amerikaanse spoorweggeschiedenis

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten I

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten II

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten III

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten IV

Arbeidsverhoudingen in de Verenigde Staten V

Vrouwen en sociale bewegingen in de VS, 1820-1940

Amerikaanse cultuur tussen 1949 en 1972, met tijdbalk

City Sites: multimedia essays on New York and Chicago 1870s to 1930s
elektronisch boek; waarin m.b.v. multi-media techonologie geprobeer wordt vanuit een nieuw persectief de literatuur, cultuur en architectuur van New York en Chicago te bestuderen. Voor iedere stad is er een korte visuele introductie met een interactieve kaart met links naar beschrijvineng van grote gebouwen. Daarnaast verwijst de kaart naar tien essays, die het grootste deel van het boek beslaan De essays zijn geschreven door academische historici en bevatten uitgebreide bibliografieen.

Digitaal archief van Amerikaanse architectuur, bestaat uit afbeeldingen met uitleg, database kan op verschillende manieren doorzocht worden.

De drooglegging - Geschiedenis van de Amerikaanse drooglegging, door Hans Krabbendam en Hans Veldman. Artikel voor de site van het tijdschrift Amerika, geen annotatie of bibliografie.

Middeleeuwse invloeden in de architectuur van New York

Famous trials, site van Doug Linder, docent aan Missouri University. Beroemde rechtszaken, meest Amerikaans, maar ook enkele Europse. O.a. Salem witchcraft trial (1671), Oscar Wilde (1895), Leopold and Loeb (1924) etc. Met de stukken van de rechtszaken online, afbeeldingen, bibliografie, links. Mooie site.

First lady’s, korte biografieen

Girls fight for a living: vrouwenarbeid in de VS

geschiedenis van de atoombom

Geschiedenis van een Joodse immigrantenfamilie in San Fransisco

Immigration History Research Centre, verzamelt archieven van en over immigranten in Amerika. Met een database van titels in de collectie, waarin op verschillende manieren gezocht kan worden.

kinderarbeid in de Verenigde Staten; foto’s van Lewis H. Hine

Henry Ford museum & Greenfield Village
Deze site bevat een uitgebreide biografie van Henry Ford en de nieuwe industriele technieken die Ford introduceerde in zijn autofabriek. Met afbeeldingen.

The Lindbergh Case: trial of the century. Site gewijdt aan de ontvoering van de baby van Charles A. Lindberg in 1932. De site is ontwikkeld door de lokale krant uit Lindberghs regio, de Hunterdon County Democrat. Met het verhaal van de ontvoering en rechtszaak, biografieen van de betrokkenen, foto’s, archiefmateriaal, links en een reproductie van een strip die tijdens de rechtzaak werd gepubliceerd.

Moord op JFK: Warren commissie - Het complete rapport van de Warren Commissie online.

World of work: geschiedenis van de arbeid in Minnesota, VS

Whole cloth: discovery science and technology through american history. Lesmateriaal over de geschiedenis van de Amerikaanse textielindustrie.

1900-1920

St. Valentine's Day Massacre

Titanic, informatieve site over de bouw van het schip, de ramp, de passagierslijsten etc.

1920-1930

The Crash

Een culturele geschiedenis van de VS 1920-1929

De jaren '20 in de Verenigde Staten

Great Depression

Great Depression - Main Causes

Great Depression - climbing out

1930-1940

De jaren '30 in de Verenigde Staten

New Deal Network

Hindenburg Disaster

1940-1950

De jaren '40 in de Verenigde Staten I

De jaren '40 in de Verenigde Staten II

The Truman Doctrine (Study Collection)

For European Recovery: The Marshall plan. Virtuele tentoonstelling van the Library of Congress over de geschiedenis van het Marshall Plan. Met on-line bronnen, waaronder speeches van politici in de VS en Europa.

1950-1960

Koreaanse Oorlog

Cold War International History Project, met on-line tijdschrift en bronnen

CIA and Assasinations. Documents Relating to Guatemala 1954

De jaren '50 in de Verenigde Staten

Screen Actors' Guild (McCarthyism)

1960-1970

Civil Rights Act of 1964

Civil Unrest

De jaren '60 in de Verenigde Staten

Vietnam Generation. A Journal of Recent History and Contemporary Issues

1970-1980

De jaren '70 in de Verenigde Staten

Presidency of Richard Nixon (resignation)

Watergate Decade

My Lai Trial 1971

Vietnam Generation. A Journal of Recent History and Contemporary Issues

Presidency of James Earl Carter 1977-1981

1980-1990

Presidency of Ronald Reagan 1981-1989

1990-2000

Elections 2000. Collectie van digitale bronnen, verzameld door de Library of Congress, met betrekking tot de strijd om de presidentsverkiezingen tussen Gore en Bush van 2000 in de VS. Er kan met een zoekmachine of door bladeren gezocht worden.

slavernij

Chronologie van de (Amerikaanse) slavernijgeschiedenis. In drie delen 1619-1789, 1790-1829 en 1830-eind.

Geschiedenis van de slavernij in Afrikaans perspectief. Opgedeeld via onderwerp, tijdlijnen, grote hoeveelheid gerelateerde links.

Studies naar de geschiedenis van slavernij, abolitionisme en emancipatie van slaven. Met linkspagina naar relevante websites.

Online documenten betreffende slavernij in Noord-Amerika.Human Rights library van Minnesota University. Redelijk contemporain.

Site met originele documenten betreffende slavernij in de VS. Veel 19e eeuw. Duke University Library.

Clintons presidential materials project. Internetgids samengesteld door de National Archives, medstat Basic code --> ebben op de regering van Clinton. O.a. databases White House documents en speeches van Clinton.

Canada

Digital Library of Canadian History
Een groot internetbibliotheek van Canadese geschiedenis en cultuur va de National Library of Canada. Met artikelen, afbeeldingen, bibliografieen over zeer diverse onderwerpen, bijv. de ontdekking van Canada, Canadese Olympische sporters, Indianen, Susanna Moodie en Catherine Parr.