20ste eeuwse Geschiedenis - Kunst en Cultuur

Digitaal erfgoed Nederland

Kunstgeschiedenisportal klassieke oudheid-20e eeuw

De computer in de Nederlandse kunstwereld, o.a. geschiedenis van de Beatrix-postzegel

Huizinga Instituut voor Cultuurgeschiedenis

Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie

Gechiedenis van de boekdrukkunst

Pierre Bayle Instituut, Nijmegen; geschiedenis van de Republiek der Letteren

Theaterinstituut Nederland

De Nederlandse Boekhistorische vereniging

De sixties: muziek, kleding etc.

Hippies, toen en nu

History of books; multimediale presentatie over boekgeschiedenis van de BBC, verteld door Craig Charles. Met tijdbalk en illustraties

Find a grave; informatie over de begraafplaats van duizenden beroemde en 2,5 miljoen niet-beroemde personen over de hele wereld, door een organisatie in Salt Lake City. Gezocht kan worden op naam en begraafplaats. Met foto’s

The art historians guide to the movies; overzicht van beelden van en citaten over beroemde kunstwerken en architectuur in films. Ingedeeld naar historische periode, met links.

Beeldbank Engelse kunst, bevat meer dan 20.000 afbeeldingen van voornamelijk Engelse kunstwerken uit de collectie van de Guildhall Art Gallery en The Guildhall Library in Londen

Beeldbank Noord-holland. Database van foto's, prentbriefkaarten, tekeningen,prenten en kaarten van plaatsen en gebeurtenissen in Noord-Holland, van de16e eeuw tot heden.

Baac bv, onderzoeks- en adviesbureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuur- en Cultuurhistorie

Boekmanstichting, studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid. o.a. info over Boekmancahier, congressen, nieuws, scriptieprijs en recente publicaties. CRIE-database (Cultural Researchi n Europe)

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond

Europese Culturele Stichting. Promoot culturele samenwerking in Europa

Gate Foundation. Stimuleert uitwisseling van niet-westerse hedendaagse kunst met behulp van een informatie centrum en het organiseren van tentoonstellingen, lezeningen en congressen.

Nexus Institute bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, filosofische en levensbeschouwelijke samenhang. Periodiek, congressen, lezingen. Met agenda en inhoudsopgave tijdschrift

Architectuur

Top 100 van Nederlandse monumenten

Architectuur van de Amsterdamse School, groepsstudie door studenten van het Kunsthistorisch Instituut van de UvA, eerder gepubliceerd in Ons Amsterdam in 1973. Wetenschappelijke studie, zeer grondig, o.a. woningwet, internationale ontwikkelingen en reacties van tijdgenoten.

Nederlandse architectuur van 1850 tot nu. Databank met foto’s, waarin op verschillende manieren gezocht kan worden. Ook het laatste nieuws op architectuurgebied.

Digitaal archief van Amerikaanse architectuur, bestaat uit afbeeldingen met uitleg, database kan op verschillende manieren doorzocht worden.

American landscape and architectural design, 1850-1920. Database waarin 2800 dia’s zijn opgenomen van Amerikaanse gebouwen, tuinen, parken. Collectie van Harvard Graduate School of Design.

Digitaal archief van Europese architectuur, afbeeldingen met uitleg. Database kan op verschillende manieren doorzocht worden

Digitaal museum voor de volkshuisvesting, 1900-2000. Gemaakt door het IISG. Chronologisch opgezet, met foto’s en plattegronden van Nederlandse sociale woningbouw

Site met informatie over bouwhistorie en archeologie

Architecture of Wales: tentoonstelling van bouwtekeningen in de collectie van de National Library of Wales; huizen, openbare gebouwen, kerken, fabrieken etc.

Leven en werken van Gaudi (1852-1926), site gemaakt door een liefhebber. Met biografie, afbeeldingen van Gaudi’s architectuur en links.

Beeldhouwkunst

The Henry Moore Foundation, over de beeldhouwer Henry Moore (1898-1986), zijn werk en biografie.Mmet informatie over tentoonstellingen en collecties van zijn werk.

Museum Jacobs van den Hof; beeldhouwkunst in de eerste helft van de twintigste eeuw

1200 jaar Italiaanse beeldhouwkunst. Afbeeldingen en omschrijvingen van Italiaanse beeldhouwwerken, van de Romeinse tijd tot de 20ste eeuw. In het Italiaans.

Schilderkunst

Geboortehuis van Mondriaan, Amersfoort

Biografie met illustraties van Piet Mondriaan

Comic art: online tentoonstelling van Princeton University: Tekeningen van o.a. Hogarth,Rowlandson, Gillray en Cruikshank. Daarnaast info over verschillende typen cartoons; o.a. politieke cartoons en karikaturen.

An Edward Hopper Scrapbook; elektronisch plakboek met foto’s, kunst, recensies en brieven van en over Edward Hopper, door de Smithsonian American Art Museum

A new deal for the arts. Online tentoonstelling van de National Archives in New York over New Deal kunstenaars, die tussen 1933 en 1943 grote subsidies kregen, waardoor de Amerikaanse kunst opbloeide. De site is thematisch ingedeeld met vrij uitgebreide beschrijvingen van kunstenaars en kunstwerken.

Iconografische thema’s

Fotografie en Film

De beste films van de eeuw

Dutch literature and film; overzicht van verfilmde Nederlandse literatuur

For the love of film: filmgeschiedenis

Spaarnestad foto-archief

Nederlands Foto Instituut

Fotograaf Ed van der Elsken

Nederlands Foto Archief

Time-Life fotosite

Smalfilmmuseum

De Luikerwaal toverlantaarn. Over de geschiedenis van de toverlantaarn. zeer uitgebreid, met artikelen, afbeeldingen, lijsten van producenten, bibliografie en links. Ook kinderhoekje

William Gedney (1932-1989), Amerikaanse fotograaf. Hij fotografeerde in de VS, Europa, India. Fotodatabase met zoekfunctie en daarnaast aantekeningen van Gedney en tijdbalk

American Photography: a century of images, site n.a.v. gelijknamige documentaire over de geschiedenis van de Amerikaanse fotografie. Veel afbeeldingen, veel informatie.

Japanse fotografie uit de Bakumatsu-Meiji periode (1860-1920); database van meer dan 5400 met de hand ingekleurde foto’s

De geschiedenis van de radio en televisie, beknopt essay door Sander Limmer

Semarang op foto’s: nostalgische online fotocollectie, meest vroeg 20ste eeuw, met afbeeldingen van mensen, huizen, vervoer etc. in Semarang. Toelichting zeer summier, maar de foto’s zijn mooi. Waar de collectie vandaan komt is onduidelijk, colofon ontbreekt.


Zeer uitgebreide linkbibliotheek van 20e eeuwse kunstenaars